Most már jól érzem magam a "bőrömben"

Az ekcéma története gyermekkoromba nyúlik vissza, 5-6 éves korom táján kezdődött. Kezdetben a kézfejemen, csuklómon, könyök- és térdhajlatban jelentek meg viszkető, vörös foltok. Általában ősszel, télen rosszabbodott a bőröm állapota, nyáron javult. Korán elvitt édesanyám bőrgyógyászhoz, attól kezdve különböző steroid-tartalmú krémekkel, kenőcsökkel csökkentettük a viszketést. Időnként háttérbe szorult, máskor újra fellángolt a bőrgyulladás. 2002 telén olyan mértékben rosszabbodott az állapotom, hogy klinikai befekvésre, kezelésre is szükség volt. Akkor rövid időre kismértékű javulás következett be. Ezt újabb állapotromlás követte, ekkor már a steroidos krémek sem tudták csillapítani az ekcémás tüneteket, szinte az egész testemet beborították a vörös, lángoló, viszkető kiütések, amelyek nagyon nagymértékben rontották az életminőségemet, nehezítették az éjszakai pihenést is.

2003-ban kerültem kapcsolatba a homeopátiával, néhány hónap alatt fokozatos, de igen látványos javulás történt. Szinte teljesen letisztult a bőröm, sokkal jobban éreztem magam minden fajta steroid-tartalmú kenőcs nélkül. 2005 nyarától külföldön éltem, ezért a kezelést megszakítottuk, ekkor a bőröm állapota körülbelül 90 %-os volt, a továbbiakban kis mértékben romlott, majd beállt egy megfelelő szintre.

2007 decemberében, visszatérve Magyarországra, kisbabánk született. A terhesség folyamán a bőröm szinte tökéletes volt, a maradék tünetek is megszűntek. Kislányom kéthónapos lett, amikor már másodjára hirtelen rohamos rosszabbodás következett be. 2008 májusában kerültem újra Zsuzsannához, addig rengeteg féle krémet próbáltam, különböző kezelésekre jártam, melyek egyike sem hozott kielégítő eredményt. Miután ismét elkezdtük a homeopátiás kezelést, hihetetlen iramban javult a bőröm állapota, gyönyörűen letisztult, a tünetek megszűntek. Ezzel együtt az általános hangulatom is javult, végre ismét tudtam igazán a babára figyelni, újra minden energiámmal vele foglalkozni.

Kovács Ágnes