Volt - nincs

2008 február végén kerestük fel a homeopátiás rendelőt a 11. éves fiunkkal. Már kisgyermek korától beteges volt, gyakori felsőlégúti panaszok jelentkeztek nála, amik elhúzódó köhögéssel és nyirokcsomó duzzanattal jártak. Sokszor kellett antibiotikumot szednie. Hat éves korában kivették a manduláját, de sajnos a probléma nem oldódott meg, a felsőlégúti panaszok nem szűntek meg. A mandula kivétele előtt is gyakran megduzzadtak a nyirokcsomói, de a kivételt követően még az is előfordult, hogy egy megfázás után a nyirokcsomók szinte szilva nagyságúak voltak. Az utolsó évben az ilyen típusú megbetegedések egyre gyakoribbá váltak.

7 éves volt, amikor a szája körül, majd a felsőtestén, később az alsótestén is piros, száraz foltok jelentek meg a bőrén, amik viszkettek. A bőrproblémák fűtési szezonban felerősödtek, nyáron javultak. A 9 éves korában végzett komplex kivizsgálás diagnózisa: poratka allergia, illetve az AST érték 219 E/ml (0-100). Tíz éves korától időnként intenzív alhasi görcsök jelentkeztek - előfordult gyakori vizelet, húgyúti fertőzés véres vizelettel. Újabb kivizsgálás következett 2008 február elején. Mindkét veséjében egy-egy 2-3 mm átmérőjű követ diagnosztizáltak.

Testi panaszai mellett sokszor szorongott, félt szinte mindentől. Az iskolában nagyon félt néhány osztálytársától, nagyon nehezen tudott beilleszkedni. Feleléskor lámpaláza miatt rosszul teljesített. Alvása nyugtalan volt, előfordult, hogy álmában vergődött, dobálta magát, ebből adódóan folyamatosan fáradt volt. 2008 februárjában egy sápadt, "nyúzott", nyugtalan gyermek jelent meg a homeopátiás rendelőben, 2009 áprilisában pedig egy kedves, mosolygós "kiskamasz" búcsúzott.

A felsőlégúti panaszok egyre ritkábban fordultak elő, jóval enyhébb volt a lefolyásuk, és szövődménymentesen gyógyultak a homeopátiás gyógyszerek alkalmazásával. Mióta elkezdtük a homeopátiás kezelést, nem volt szükség antibiotikumra. Az alhasi görcsök megszűntek, húgyúti fertőzés, véres vizelet sem volt. A 2009 márciusában elvégzett hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat mindent normálisnak talált, a vesekövek nem láthatóak. Bőre letisztult, szép, egészséges, és viselkedése is nagyon sokat változott. Szorongása megszűnt, osztálytársaival egyenrangú viszonyban van, konfliktusait jól kezeli. Tanulmányi eredménye, különösen helyesírása, olvasása javult, tanárai dicsérik. Családon belül kimutatja a szeretetét, ölelgeti, puszilgatja azokat, akik közel állnak hozzá. Sokat nőtt, már nem fáradékony.

Bíztunk a kezelés sikerében, de ilyen látványos javulásra nem számítottunk. Ha bármi panaszunk lesz, tudjuk, hogy hova forduljunk.

Mihajláné Kristóf Mária