Hullámzó Balaton tetején

A szarkoidózis lényege, hogy a szervezetben több helyen gyulladásos sejtek gyűlnek össze, és csomószerű képződményeket (granulómákat) alkotnak. A betegség elsősorban a tüdőkben jelentkezik, de granulómák a nyirokcsomókban is kialakulnak. A szarkoidózis oka nem ismert.

Panaszaim 1998 második felében kezdődtek. Egyre gyakrabban jelentkeztek nálam felső légúti fertőzések, egyik megbetegedésből alig gyógyultam meg, jött a másik. Egy idő múlva egyre fáradékonyabbá váltam, és a tünetmentes időszakokban is előfordult, hogy hajnalban mellkasi szorító fájdalomra ébredtem, ilyenkor nehezen vettem a levegőt. Később már minden napomat fullasztó, erőltetett köhögéssel kezdtem. Amikor a köhögés már napközben is egyre gyakoribbá vált és fizikai állapotom egyre rosszabb lett, orvosom elküldött a tüdőgondozóba.
A végleges diagnózist biopsziát követően a Klinikán állították fel: tüdő szarkoidózis.

Tájékoztattak, hogy ezt a betegséget erős, szteroid tartalmú gyógyszerekkel kezelik, természetesen elfogadtam. Először hetekig nagy dózis szteroidot kaptam injekcióban, majd tablettában fokozatosan csökkentett adagban kb. másfél éven át. A mellékhatások csökkentésére szedett egyéb gyógyszerek ellenére jelentkeztek a problémák: túlzott izzadás, pattanásos bőr, fáradékonyság, gyakori vizelet, migrén, stb. Mindezt elviseltem a gyógyulás reményében. A szervezetem jól reagált a szteroidokra, jelentősen csökkentette a nyirokcsomók nagyságát, de a normál állapotot nem sikerült elérni. Fél év gyógyszermentes időszak következett jobb közérzettel, enyhébb köhögéssel. Sajnos panaszaim visszatértek, a CT vizsgálat kimutatta, hogy a betegség kiújult, ezért a gyógyulás érdekében jött az újabb kezelés.
A következő évek eseményeit nem részletezem, a legyengült egészségi állapotom miatt nagyon nehéz volt ez az időszak. Kilenc év alatt négyszer újult ki a betegségem, így öt kúrát csináltam végig, és az így eltelt 9 év felében, kb. 4,5 évig szteroidot szedtem. Ősztől tavaszig a gyakori megfázások miatt sok antibiotikumra volt szükségem.
Kezelőorvosom mindig nagy körültekintéssel járt el, mindig számíthattam rá, nem rajta múlott, hogy nem sikerült meggyógyulnom. Ekkor döntöttem úgy, hogy másfajta gyógymód után nézek, így találtam rá a homeopátiára. 2008 tavaszán felkerestem Szólláthné Dr. Rozgonyi Zsuzsanna homeopatát. A homeopátiás kezelés nagy változásokat hozott az életemben. Tudatosodott bennem, hogy a gyógyulásomért nekem is tennem kell, például változtatnom kell az életmódomon, étkezési szokásaimon is. A leglényegesebb változásokat a kezelés első évében éreztem. Fokozatosan csökkent, majd a későbbiekben teljesen megszűnt a köhögésem. Ahogy az immunrendszerem erősödött, egyre ritkábban kaptam el bármilyen fertőzést. Amennyiben mégis megbetegedtem, az nem hatalmasodott el rajtam, a homeopátiás gyógyszerek segítségével gyorsan gyógyultam. Fizikai állóképességem egyre jobb lett, elkezdtem rendszeresen úszni. Féléves homeopátiás kezelés után életemben először átúsztam a Balatont.
A folyamatos kezelés hatására egészségi állapotom tovább javult, megszűntek a szarkoidózistól független régi panaszaim is, pl. a fejfájás.
Azóta is adódtak már nehéz élethelyzetek, traumák, munkahelyi nehézségek, és megtapasztaltam, hogy ezekben a szituációkban is segít a homeopátia. Közérzetem, fizikai állóképességem még tovább javult, barátaim, ismerőseim újból nyugodt, kiegyensúlyozott embernek tartanak.
Természetesen a szakorvosi kontrollvizsgálatokon azóta is rendszeresen részt veszek, légzésfunkcióm rendben van, a korábban rendszeresen kiújuló problémáim teljesen megszűntek.
Hatodik éve nem szedek semmilyen szintetikus gyógyszert. Most, 2014-ben ötödik alkalommal úsztam át a Balatont egyre könnyebben, legutóbb pedig már bekerültem a leggyorsabb 5%-ba.
Számomra azonban nem ez az igazi siker, hanem az idáig vezető út.

Ritók Zoltán